Kiedy w mleku zachodzi proces fermentacji, bakterie mlekowe sprawiają, że powstaje kefir lub jogurt. Jak to się dzieje i dlaczego fermentacja zmienia smak mleka? Ta historia przeniesie małego czytelnika w świat biochemii. Pamiętajmy przy tym, że fermentowane produkty mleczne są polecane ze względu na obecność bakterii probiotycznych.
Pan Pit i jego kwiatek
Choć w trzeciej dekadzie XXI wieku mogłoby się wydawać, że ludzie poznali już wszystkie tajemnice, wciąż jest wiele do odkrycia! Przekonuje się o tym pan Pit, biolog amator, mieszkaniec opuszczonego zamku. Pewnego dnia, prowadząc botaniczne obserwacje, Pit trafia na okaz nieznanego wcześniej gatunku krwiożerczych stokrotek. Przy okazji, zupełnie niespodziewanie, zyskuje nowego przyjaciela…
„Pan Pit i jego kwiatek” uwielbianej przez młodych czytelników i czytelniczki Justyny Bednarek to opowieść o radości, jaką daje obcowanie z naturą i realizowanie swojej pasji. Książka pokazująca, że przyjaźń czeka na nas w najmniej oczekiwanych miejscach. To również historia ucząca szanowania cudzych granic! Opowiadanie z poziomu 2 serii „Czytam sobie” zilustrowała Magda Kozieł–Nowak.
PREMIERA 13 marca 2024 r.