Cuda z mleka. Pankracy i Tatarak na tropie bakterii

Książka, z której dzieci dowiedzą się, jak z mleka powstają kefir i jogurt. Mały Pankracy dostaje od mamy bidon z mlekiem. Roztargniony chłopiec zapomina je wypić. Kiedy znajduje bidon następnego dnia mleko jest już kwaśne w smaku i ma dziwną konsystencję. Jak to się stało? – zastanawia się chłopiec. Na szczęście szkolny nauczyciel, profesor Tatarak potrafi w prosty sposób wytłumaczyć procesy zachodzące w nieprzegotowanym mleku. Jakie bakterie sprawiają, że z mleka powstają mleczne przetwory? Czym jest kumys? Na czym polega fermentacja? Skąd się bierze kwas mlekowy? Książka Justyny Bednarek to pozycja dla dzieci, które zadają dużo pytań i lubią wiedzieć więcej. Zilustrowała ją Marzka Dobrowolska.

 

Marzka Dobrowolska 978-83-276-5833-3
Udostępnij

Poznaj autora

" Ma trzy suczki, Merdę, Brombę i Kluchę, oraz wiele innych zwierząt. Lubi wymyślać bajki i tańczyć."
Zobacz więcej

Poznaj ilustratora

"Lubi rzeczy ogromne (jak kosmos) i małe (jak bakterie). "
Zobacz więcej

Kiedy w mleku zachodzi proces fermentacji, bakterie mlekowe sprawiają, że powstaje kefir lub jogurt. Jak to się dzieje i dlaczego fermentacja zmienia smak mleka? Ta historia przeniesie małego czytelnika w świat biochemii. Pamiętajmy przy tym, że fermentowane produkty mleczne są polecane ze względu na obecność bakterii probiotycznych.

Liczba stron

48

Oprawa

Miękka ze skrzydełkami

Rok wydania

2020

Wymiary

14.5×18.5cm

Nazwa serii

Czytam sobie – poziom 2