Kiedy w mleku zachodzi proces fermentacji, bakterie mlekowe sprawiają, że powstaje kefir lub jogurt. Jak to się dzieje i dlaczego fermentacja zmienia smak mleka? Ta historia przeniesie małego czytelnika w świat biochemii. Pamiętajmy przy tym, że fermentowane produkty mleczne są polecane ze względu na obecność bakterii probiotycznych.
Wypadek na stacji metra
Tata Pawełka jest maszynistą pociągu metra. To ciężka i odpowiedzialna praca. Pewnego dnia na peronie metra dochodzi do niebezpiecznego zdarzenia. Zabłąkany piesek biegnie wprost na torowisko. Tłum zajęty swoimi sprawami nie zwraca uwagi na kundelka. Tylko młoda lekarka Agata wykazuje się refleksem i niemal w ostatniej sekundzie ratuje psiaka. „Wypadek na stacji metra” to emocjonująca opowieść z happy endem – w sam raz dla początkujących czytelników.
Premiera 13 sierpnia 2025 r.




