Kiedy w mleku zachodzi proces fermentacji, bakterie mlekowe sprawiają, że powstaje kefir lub jogurt. Jak to się dzieje i dlaczego fermentacja zmienia smak mleka? Ta historia przeniesie małego czytelnika w świat biochemii. Pamiętajmy przy tym, że fermentowane produkty mleczne są polecane ze względu na obecność bakterii probiotycznych.
Kura Krystyna i jej banda
Zabawna książka o wiejskich zwierzętach. Kura Krystyna, dyrektorka zagrody „Stokrotka” cieszy się szacunkiem innych zwierząt. Słuchają jej indyk Marian, pies Bies, gawron Edward, a nawet kogut Zenon! Gdy pewnego dnia Krystyna zostaje porwana przez lisa, przyjaciele ruszają jej na pomoc. W trakcie zaciętej walki Krystyna odkrywa w sobie moc. To prawdziwa kura karateka! Dynamiczna opowieść autorstwa Justyny Bednarek to propozycja z poziomu 1 serii „Czytam sobie”. Kurę Krystynę i bandę jej przyjaciół sportretował Tomek Kozłowski.