Polityka prywatności

Tę politykę prywatności stworzyliśmy dla osób odwiedzających stronę internetową https://czytamsobie.pl/ (dalej „Strona Internetowa”).

Administratorem Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze Strony Internetowej jest HarperCollins Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewska 34a, kod pocztowy 02-672 Warszawa

We wszelkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych przez Stronę Internetową, możesz kontaktować się z nami pod adresem: Shirley.Komosa@harpercollins.com

Dla ułatwienia podzieliliśmy ten dokument na dwie części:

Pliki cookies i inne technologie

Przetwarzanie danych osobowych użytkowników Strony Internetowej

Jeśli masz mało czasu, kliknij na link dotyczący tej części, która najbardziej Cię interesuje. Jeśli masz chwilkę więcej, zachęcamy do przeczytania całego tekstu

PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE

Używamy plików cookies i innych podobnych mechanizmów, aby poznać w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej oraz do celów marketingowych, w tym aby wyświetlać im reklamy w innych miejscach w Internecie.

Cookie to mały plik tekstowy, zapisywany przez witrynę internetową na Twoim komputerze, telefonie lub jakimkolwiek innym urządzeniu. Plik cookie zawiera dane na temat korzystania przez Ciebie z tej strony.

Domyślnie przeglądarki internetowe umożliwiają przechowywanie cookies na Twoim urządzeniu i zewnętrzny dostęp do tych plików. Niektóre pliki cookies są konieczne do działania Strony Internetowej. W pozostałych przypadkach przy pierwszym wejściu na naszą Stronę Internetową prosimy Cię o wyrażenie zgody na instalację plików cookies.

W dowolnym momencie możesz zmienić ustawienia cookies poprzez wybór odpowiednich opcji tutaj albo poprzez zmianę ustawień przeglądarki internetowej. Więcej na ten temat możesz znaleźć na stronie http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory. Zablokowanie przez Ciebie konkretnych plików cookies będzie uważane za odwołanie zgody, a po odwołaniu zgody przestaniemy przetwarzać Twoje dane w tym zakresie.

Poniżej możesz przeczytać, jakich dokładnie plików cookies używamy i jakim firmom w związku z tym mogą być przekazywane Twoje dane.

Jakich cookies używamy?

  1. Niezbędne cookies?
    1. Te cookies służą do prawidłowego działania strony. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza Strona Internetowa po prostu nie będzie działać.
    2. W tym celu używamy pliku „rodoCookieSettings”, który przechowuje Twoje ustawienia prywatności. Zachowuje i odtwarza Twoją zgodę lub jej brak na uruchamianie poszczególnych rodzajów cookies na naszej Stronie Internetowej za każdym razem przy jej odwiedzaniu.
    3. Inne niezbędne cookies na naszej Stronie Internetowej służą do jej poprawnego funkcjonowania oraz do zarządzania m.in. uruchamianiem innych narzędzi śledzących (na które wyrazisz zgodę) za pomocą Google Tag Managera.
  2. Analizy statystyczne naszej Strony Internetowej
    1. Korzystamy z narzędzi zbierających dane statystyczne, dzięki którym możemy zrozumieć, jak użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej. Dane, które otrzymujemy z tych narzędzi, nie dają nam informacji o konkretnej osobie. Nie łączymy ich z innymi danymi, które nam podajesz.
    2. Korzystamy z Google Analytics. Google może gromadzić na swoich serwerach dane pozyskane z plików cookies z różnych stron internetowych i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów związanych z ruchem na stronach internetowych.
    3. Informacje, jakie zbiera Google Analytics o użytkownikach, to np.: ile razy użytkownik odwiedza witrynę; data pierwszej i ostatniej wizyty; czas trwania odwiedzin; strona, z której użytkownik odwiedził witrynę; wyszukiwarka, której użytkownik używa; link, który został kliknięty; miejsce na świecie, z którego użytkownik uzyskuje dostęp, itp.
    4. Używamy Google Analytics w taki sposób, aby Twój adres IP był skracany przed przekazaniem go dalej, poza Europejski Obszar Gospodarczy. Tylko w wyjątkowych przypadkach Twój pełny adres IP jest przekazywany do serwera Google w USA i dopiero tam skracany. Zanonimizowany adres IP przetwarzany przez Google Analytics co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.
    5. Możesz zapobiec rejestrowaniu przez Google Analytics informacji pochodzących z Twojej przeglądarki, instalując specjalną wtyczkę znajdującą się tutaj. Dalsze szczegółowe informacje o działaniu Google Analytics możesz znaleźć tutaj.
    6. Korzystamy z Google Search Console, które pomaga nam zrozumieć jak nasza Strona Internetowa postrzegana jest przez Użytkowników, monitoruje zmiany na niej zachodzące oraz poprawia jej sprawność.
    7. Google Search Console wykorzystywany jest przez nas w celach statystycznych, gdyż pomaga nam w działaniach takich jak: pozycjonowanie strony w wyszukiwarce, monitorowanie ruchu na stronie, monitorowanie błędów w kodzie strony oraz monitorowanie jej ogólnego działania. Ponadto GSC optymalizuje stronę pod kątem pozycjonowania, pomaga planować strategię promowania fraz kluczowych, informuje o problemach związanych z serwerem oraz złośliwym oprogramowaniem oraz rejestruje problemy z czytelnością i dostępnością witryny.
    8. Więcej informacji na temat działania narzędzia Google Search Console możesz znaleźć tutaj.
    9. Korzystamy z narzędzia HotJar, które rejestruje dane odnośnie zachowania użytkowników na Stronie Internetowej takie jak: nawigacja, przewijanie strony, ruch kursora, przybliżona lokalizacja, używane urządzenie, system operacyjny, rodzaj przeglądarki. Otrzymane w ten sposób dane przetwarzane są w sposób zbiorczy i zanonimizowany, w celu ulepszania przez nas sposobu działania Strony.
    10. Więcej informacji na temat działania narzędzia Hotjar możesz znaleźć tutaj. Możesz zablokować mierzenie Twojej aktywności przez Hotjar korzystając linku tutaj.
  3. Google Ads – reklama behawioralna i inne narzędzia Google
    1. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na Twoim urządzeniu plików cookies i korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach. Dane te są zbierane na wszystkich stronach, na których zezwoliłeś na używanie cookies (w tym na naszej Stronie Internetowej), a także z reklam, w które kliknąłeś. Zazwyczaj pliki cookies pochodzące od Google wygasają po 3 miesiącach.
    2. My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do wybranych przez nas odbiorców, np. do wszystkich osób, które odwiedziły naszą stronę www (lub jej konkretną podstronę) w ciągu ostatnich 7 dni.
    3. Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika), a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz.
    4. Więcej o tym, w jaki sposób Google używa plików cookies do wyświetlania reklam i jak możesz zarządzać swoimi ustawieniami co do reklam, możesz przeczytać tutaj.
    5. Używamy również narzędzia DoubleClick, które umożliwia mierzenie skuteczności kampanii reklamowych realizowanych przez GoogleAds i analitykę jej rezultatów.
  4. Piksel konwersji Facebooka
    1. Stosujemy tzw. „piksel konwersji Facebooka” w celu zarządzania reklamami na portalach Facebook i Instagram.
    2. Za pomocą tego narzędzia serwis Facebook uzyskuje informację (przypisaną do Twojego profilu w tym serwisie) o tym, że odwiedziłeś naszą Stronę Internetową. Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook i Instagram reklamy do tych osób, które były na Stronie Internetowej lub na poszczególnych jej podstronach (remarketing).
    3. Następnie otrzymujemy od firmy Facebook jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam (np. ile osób zobaczyło naszą reklamę, ile osób w nią kliknęło), bez odniesienia do konkretnych użytkowników.
    4. Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook lub Instagram, zachęcamy Cię do przeczytania dalszych informacji o ochronie danych w tych serwisach: https://www.facebook.com/about/privacy/ oraz https://help.instagram.com/155833707900388.
  5. Wtyczki społecznościowe
    1. Filmy na Stronie Internetowej osadzane są za pomocą wtyczek z serwisu YouTube (serwis stanowiący własność firmy Google). Gdy odtwarzasz wideo na naszej Stronie, Google otrzymuje o tym informację z Twojej przeglądarki, nawet jeśli nie posiadasz profilu Google/YouTube albo nie jesteś akurat zalogowany. Jeśli wcześniej zalogowałeś się do serwisu Google, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować odtworzenie wideo do Twojego profilu.
    2. Jeśli chcesz zapobiec zbierania przez YouTube informacji o Twojej aktywności na naszej Stronie, możesz nie odtwarzać filmu lub musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na Stronie Internetowej wtyczek, poprzez wybór odpowiednich ustawień tutaj.
    3. Więcej informacji o przetwarzaniu danych przez serwis YouTube możesz znaleźć tutaj.

Podstawą prawną do używania przez nas niezbędnych cookies (wskazanych powyżej pod literą A) jest nasz prawnie uzasadniony interes, tj. prawo do prowadzenia Strony Internetowej wspierającej nasz biznes, oraz konieczność zachowania jej bezpieczeństwa. Podstawą prawną do używania przez nas pozostałych cookies jest Twoja zgoda.

W związku z przetwarzaniem przez Nas Twoich danych osobowych za pomocą plików cookies, w każdej chwili przysługują Ci prawa, o których piszemy poniżej.

Używanie przez nas plików cookies, w szczególności do celów reklamy behawioralnej, może wiązać się z tzw. profilowaniem. Oznacza to, że My lub firmy marketingowe, z których usług korzystamy, możemy tworzyć profil użytkownika na bazie zgromadzonych informacji (np. adres e-mail, historia zamówień, rodzaj urządzenia, stosowana technologia, częstotliwość wizyt) i na tej podstawie formułować prognozy zakupowe na przyszłość. Pozwala nam to podejmować decyzje, jakie treści (w tym reklamy) wyświetlać na naszej i innych stronach internetowych.

PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH UŻYTKOWNIKÓW STRONY INTERNETOWEJ

Jakie dane przetwarzamy i w jakich celach?

Oprócz używania plików cookies, w związku z używaniem przez Ciebie naszej Strony Internetowej możemy przetwarzać następujące Twoje dane:

Rodzaj danych Cel przetwarzania Podstawa prawna
adres e-mail i inne dane osobowe, które podasz nam w wiadomości jeśli się z nami skontaktujesz (np. imię, nazwisko), w tym treść korespondencji Umożliwienie Ci komunikacji z nami nasz prawnie uzasadniony interes w postaci umożliwienia odpowiedzi na Twoje zapytanie kontaktowe

Podanie powyższych danych przez Ciebie nie jest obowiązkowe, jednak jest niezbędne do tego, by zrealizować by skontaktować się z Tobą mailowo i/lub telefonicznie w celu odpowiedzi na zapytanie kontaktowe.

Jak długo przetwarzamy dane?

Będziemy przetwarzać dane przez czas niezbędny do osiągnięcia celów wymienionych powyżej w tabeli, będziemy je następnie przechowywać odpowiednio zapisane i chronione przez taki okres czasu, przez jaki mogłaby powstać Nasza odpowiedzialność z tego tytułu. Po przedawnieniu się ewentualnych roszczeń, w zależności od każdego przypadku, przystąpimy do usunięcia danych osobowych klienta.

Komu przekazujemy Twoje dane?

W naszej działalności korzystamy z usług innych współpracujących firm, dlatego Twoje dane (podane nam w Twoim zapytaniu) mogą być przez nas powierzane: firmie księgowej, firmie dostarczającej nam program informatyczny ułatwiający obsługę klientów i projektów (platforma zarządzania projektami, CRM), hostingodawcy naszej poczty elektronicznej, firmom którym zlecamy usługi marketingowe itp.

Jakie prawa przysługują Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych?

W związku z przetwarzaniem przez Nas Twoich danych osobowych, w każdej chwili zobowiązujemy się do poszanowania poufności Twoich danych osobowych oraz do zagwarantowania Ci możliwości wykonania swoich praw. Możesz wykonywać swoje prawa bez ponoszenia żadnych kosztów, wysyłając do nas wiadomość e-mail lub kontaktując się z nami w inny sposób.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem Twoich danych masz prawo do:

  • żądania od Nas dostępu do danych, które posiadamy odnośnie Twojej osoby;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych, jeżeli nie będą już one potrzebne do celów, do których były przetwarzane, albo nie posiadamy innej podstawy prawnej do ich przetwarzania;
  • ograniczenia przetwarzania danych;
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważasz, że Twoje dane są przez Nas przetwarzane niezgodnie z prawem.